top of page

STRESS, ANGSTEN EN BURN-OUT

Onze huidige samenleving en leefstijl is vaak hectisch. We krijgen veel prikkels, we “moeten” veel. Hierdoor zitten we te veel in vecht/vluchtreacties. Deze reacties helpen ons in geval van nood of acuut handelen. In de oertijd ontstond een vecht/vlucht-reactie bijvoorbeeld wanneer we moesten gaan jagen of vechten tegen een roofdier. Ons lichaam anticipeerde zo op een grote inspanning, we gingen meer ademen, er kwam adrenaline vrij, dus we kregen veel energie. En dan kwam het moment van vechten…. of rennen voor je leven omdat de tijger achter je aan zat. Op dat moment gebruikten we de extra zuurstof en de extra adrenaline ook.

Buteyko en Stress

In deze tijd schiet ons lichaam echter in een vecht/vluchtreactie door een deadline op het werk, door irritaties in je relatie, door de hectiek van alle dag. Hierna ontladen we niet, er volgt meestal geen enorme lichaamsinspanning van levensbelang op. We houden wel vaak de spanning en de stress én de toegenomen ademhaling en de adrenaline vast. Als door stress je ademhaling 24 uur ontregeld is, kun je al een bepaalde mate van chronische hyperventilatie ontwikkelen.

Dus hectiek, spanning en druk veroorzaken stress, verhoogde ademhaling en meer adrenaline in ons lijf. En hoe voel je je als je continu veel en gejaagd ademt en teveel adrenaline in je lijf hebt? Juist… gestresst! Dit is een vicieuze cirkel! Je kunt dus heel veel aan mindfullness en yoga doen. Maar als je je ademhaling niet aanpakt, dan ga je niet de rust krijgen die je wel kan ervaren met een rustige ademhaling.

Veel mensen met stressproblemen, angststoornissen en een burn-out zitten gevangen in de vicieuze cirkel van een te snelle ademhaling. Doorbreek deze door je ademhaling te normaliseren met ademtherapie en je zult merken dat je minder stress en angst zult voelen en meer rust zult ervaren.

bottom of page