top of page

SLAAP, SNURKEN EN APNEU

Een goede nachtrust is voor iedereen van levensbelang. De kwaliteit van je slaap is nog belangrijker dan de kwantiteit. Je kunt 10 uur slapen, maar nog vermoeid wakker worden als je zwaar snurkt en last hebt van slaapapneu. Bij een goede kwaliteit van slaap, heb je vaak aan 6 uur slaap voldoende om uitgerust en fris wakker te worden. Snurken, slaapapneu en nachtelijk plassen zijn de factoren die het vaakst zorgen voor een slechte nachtrust.

Een slechte nachtrust kan resulteren in:

- slaperigheid en vermoeidheid overdag (tot overdag in slaap vallen aan toe)

- slecht op kunnen staan

- weinig energie overdag

- in slaap vallen tijdens het rijden

- hartkloppingen/ hartproblemen

- ochtendhoofdpijn

- concentratieproblemen, vergeetachtigheid waardoor prestaties op school of werk eronder lijden

- pijnlijke keel, droge mond

- burn-out, depressiviteit, angsten, prikkelbaar, chagrijnig zijn

- spierpijn en rusteloze benen

Snurken is het maken van een zagend, brommend, rollend geluid tijdens je ademhaling in je slaap. De oorzaak hiervan is een versmalde luchtweg waar een grote hoeveelheid lucht door wordt “geademd”. Dit creëert een vibratie in de zachte gedeeltes van je neus, mond en/of keelholte die voor het bekende snurk-geluid zorgen. Je kunt zowel door je neus als door je mond snurken, maar het komt veel vaker voor bij een mondademhaling. Snurken is niet zo onschuldig als sommige mensen denken. Het kan leiden tot slaapapneu, diverse vermoeidheidsklachten en een droge en pijnlijke keel.

 

Bij slaapapneu adem je ook een grote hoeveelheid lucht door een versmalde luchtweg. Echter bij apneu klapt een deel van je luchtweg hierdoor in. Op dat moment stokt je ademhaling. Deze ademstilstand wordt “apneu” genoemd. Heb je vaker dan 5 tot 15x per uur zo’n ademstilstand, dan krijg je de diagnose slaapapneu. Er zijn echter patiënten bekend die elk uur tot 60x stoppen met ademen, oftewel elke minuut!

 

Bij een ademstilstand loopt je CO2-gehalte snel op en je zuurstof-gehalte terug. Je ademcentrum reageert bij een te hoog opgelopen CO2-gehalte en geeft je lichaam seintjes dat je bewust weer moet gaan ademen. Hierdoor wordt je gedeeltelijk wakker en begin je weer te ademen. Slaapapneu heeft een enorme negatieve invloed op je kwaliteit van slaap, omdat je niet in een diepe (REM) slaap komt.

 

Een ontregeld slaapcentrum en chronische hyperventilatie kunnen slaapapneu veroorzaken. Door teveel ademen zakt je CO2-gehalte. ’S nachts ademen we meestal zwaarder dan overdag en veel mensen ademen ’s nachts door hun mond wat chronische hyperventilatie nog meer stimuleert. Hierdoor verliezen ze dus extra veel CO2, je lichaam kan hierop reageren door je ademhaling te stoppen, op deze manier loopt je CO2-gehalte weer op. Echter je krijgt pas weer een seintje om te gaan ademen als je CO2-gehalte te ver is opgelopen, dan begin je weer stevig te ademen en is de vicieuze cirkel rond.

 

Slaapapneu komt in veel degradaties voor, bij patiënten die met een CPAP-apparaat slapen is het ademcentrum stevig ontregeld. Zij zullen er hard aan moeten werken met ademhalingsoefeningen om het ademcentrum te resetten en zullen minder snel resultaat merken.

Is er slaapapneu bij je gediagnosticeerd en heb je geen CPAP-apparaat, dan kun je veel baat hebben van een Buteyko ademcursus. Door overdag te werken aan een rustige ademhaling, beïnvloedt je je ademhaling ’s nachts. Ook je slaaphouding en natuurlijk het ademen door je neus zijn van groot belang. Met deze 3 factoren kun je een groot verschil maken in je nachtrust en zul je minder last van je slaapapneu krijgen.

bottom of page