top of page

Wereld (Dag tegen) Astma Dag

Vandaag, dinsdag 1 mei 2018, is het Wereld Astma dag. In Nederland heeft 11% van de volwassen last van astmaklachten en wereldwijd zijn er tussen de 235 en 300 miljoen astmapatiënten. Eén op de 10 schoolgaande kinderen heeft astmaklachten en het is de nr. 1 reden waardoor kinderen één of meerdere dagen school missen. In Amerika sterven elke dag 10 mensen aan Astma. Zo even wat getallen waar uit duidelijk wordt dat we Astma niet licht mogen opvatten.


Deze “chronische” ziekte kun je in veel gradaties hebben en gaat vaak gepaard met allergieën, longontstekingen, lage weerstand, kortademigheid, vermoeidheid, slechte conditie en veel hoesten. In de reguliere geneeskunde wordt meestal geprobeerd astmaklachten onder controle te houden d.m.v. medicijnen. Ik schrijf niet voor niets medicijnen en niet geneesmiddelen…… astmamedicatie bestrijdt enkel de symptomen. Het drukt klachten weg, zonder naar de oorzaak van het probleem te kijken, zonder naar de complete patiënt te kijken, zonder naar zijn of haar levensstijl te kijken en zelfs zonder goed te kijken HOE deze patiënt eigenlijk ademt.


Astma wordt betiteld als een Chronische ziekte, wat deels klopt: de aanleg voor Astma is blijvend. Dat wil echter niet zeggen dat je je hele leven last moet blijven houden van de bijbehorende klachten. Dr. Buteyko ontdekte in de jaren vijftig van de vorige eeuw dat de oorzaak van Astma moet worden gezocht in een vergrote ademhaling. Iedereen die Astma heeft ademt niet voor 1 persoon, maar soms voor wel 5 personen…. ze ademen dus allemaal teveel!


Dr. Buteyko deed ruim 40 jaar onderzoek naar teveel ademen, ook wel Chronische Hyperventilatie genoemd, en ontwikkelde een methode waarmee hij mensen leerde hun ademhaling te normaliseren. Met behulp van de Buteyko methode kun je de oorzaak van Astma aanpakken en leren rustiger, zachter en kleiner te ademen. Je astmaklachten zullen afnemen en jij krijgt op een natuurlijke manier controle over je klachten.


Is het zo eenvoudig? Ja en nee. Buteyko werkt, als jij werkt. Het normaliseren van de ademhaling vergt inzet en oefening, het is geen kwestie van “even een pilletje nemen en morgen is het over”. Het is een methode waarbij we naar de hele mens kijken, waarbij we tips voor een gezondere levensstijl geven en we mensen zelf de tools geven om hun gezondheid op een natuurlijke manier te verbeteren.


Dàt het werkt weten honderdduizenden mensen die d.m.v. deze methode hun astmaklachten hebben verminderd of zelfs hebben laten verdwijnen. Ik ben heel gelukkig dat ik één van deze mensen ben en dat ik nu als Buteyko therapeut mag werken om anderen te helpen. Het is mijn wens dat we over een aantal jaar allemaal “Dag” tegen Astma kunnen zeggen! En zullen we dan een “Dag tegen Astma - dag” organiseren?

Zeg Dag tegen Astma!

110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page