top of page

Vitamine N

Bijgewerkt op: 30 dec. 2018

Ik snuif de boslucht op en voel hoe mijn voeten contact maken met het schelpenpad. Mijn ogen dwalen over de bomen, struiken, bladeren en naalden. Binnen de kortste keren is mijn hoofd alleen nog maar bezig met genieten van de natuur. Mijn fotocamera werkt daarbij als een soort verdubbelaar; ik geniet nog extra van die mooie druppels aan de naalden of die aparte paddenstoel als ik er een mooie foto van kan maken. Hierdoor sta ik langer stil bij al dat moois, kijk ik veel bewuster en ga ik langzamer vooruit. Want het gaat niet over ergens heen gaan, een afstand afleggen of een prestatie neerzetten, het gaat alleen nog maar over nu hier in de natuur zijn.


Vanochtend voelde ik opeens die enorme behoefte aan “buiten” in me op borrelen. Ik was al 2 weken niet meer in het bos geweest en had even niet zo lekker in mijn lijf gezeten. Gelukkig had ik de tijd, dus hup: wandelschoenen aan, camera mee, op de fiets springen naar het bos. En hier sta ik dus, dankbaar dat ik weer even eraan herinnerd word wat de invloed van natuur op ons mensen is.


Het aantal studies, dat bewijst dat contact maken met de natuur ervoor zorgt dat onze fysieke en mentale gezondheid vooruit gaat, neemt nog steeds toe. De positieve invloed van de natuur mist ook zijn uitwerking op onze ademhaling niet. Als je een tijdje doorbrengt in de natuur dan daalt je hartslag, daalt je stressniveau en wordt je ademhaling ook meer ontspannen. Hierdoor nemen je cellen o.a. meer zuurstof op. De natuur is eigenlijk een soort multi-vitamine die ervoor zorgt dat alles in ons lichaam lekker gaat stromen en meer ontspant, ik noem het vitamine N(atuur)!Terwijl ik de frisse boslucht opsnuif door mijn neus, word ik ook nog eens getrakteerd op heerlijke zonnestralen. Ik ben niet de enige die zich aan deze zonnestralen opwarmt, de vochtige schors op de bomen begint er zelfs van te dampen! Terwijl ik dit fotografeer, beloof ik mezelf om het komende jaar nog vaker de natuur in te trekken om me te laten verwarmen door de zonnestralen, mijn hoofd leeg te maken, mijn ademhaling te ontspannen, lekker te “wortelen” en te genieten. Zo mijn eerste goede voornemen is gemaakt, doe jij met mij mee?

natuur, vitamine N, ademhaling
Vitamine N: warm je op aan de natuur!

110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page