top of page

Stop met racen en kom op adem

Gisteren kwam op mijn telefoon dit beeld in een advertentiefilmpje voorbij:Ik kreeg hier zo de kriebels van:"Nu heb ik iets gevonden om ervoor te zorgen dat ik voorop loop”. Het ging over een tool om sneller te leren. Sneller, beter, harder, slimmer, voorop lopen….. oftewel “the ratrace”. Weet je wel, zo’n ouderwetse race waar een stel ratten in worden gezet om te kijken wie het snelst bij de uitgang is. Vroeger vond men dit grappig op kermissen. Inmiddels zouden we dit dierenleed vinden, dus doen we dit ratten niet meer aan. Maar wat doen we onszelf aan? Ik word hier echt soms verdrietig van.


Nog steeds wordt de boodschap dat we beter moeten zijn, sneller carrière moeten maken en harder moeten werken volop verspreid in onze samenleving en sijpelt deze boodschap onbewust continu ons brein in.


Het resultaat? Dit kan twee kanten op:

1. We staan continu “aan”, we zijn bijna altijd actief bezig. Lichaam en geest zitten in de actie-stand. Tevens worden we als het ware gebombardeerd met prikkels. We raken zo gewend aan die actie-stand en aan die prikkels dat dat onze norm is geworden. Is er rust en zijn er bijna geen prikkels, dan voelt het alsof er iets niet klopt. We zijn niet meer gewend om even niks te doen of om even te lummelen. Dan gaat het meteen kriebelen: ”ik moet iets doen”. Of we zoeken onbewust naar iets wat ons prikkels verschaft, zoals onze telefoon of televisie. Zodat lichaam en/of geest weer verder kunnen racen…. als ratten.

2. Of we hebben zo lang “aan” gestaan, dat we letterlijk lamgeslagen zijn. Laatst had ik nog een gesprek waarin het ging over alle jongeren die bij de GGZ zitten. Jongeren met een burn-out een bore-out, die niet weten wat ze moeten, die uiteindelijk niks doen. Lamgeslagen en uitgeblust voordat ze überhaupt in de bloei van hun leven zijn. Maar het zijn zeker niet alleen maar jongeren die zich lamgeslagen voelen. Ik kom regelmatig volwassenen tegen in mijn praktijk die er aan de buitenkant heel rustig uitzien, maar in het hoofd speelt zich een ratrace in het kwadraat af. Hier spelen die prikkels waar ik het net over had natuurlijk ook een enorm grote rol.


De invloed hiervan op ons lichaam en onze geest is groot. Altijd maar aan staan zorgt ervoor dat we snel opbranden, of dat lichaamsfuncties als het ware op hol slaan. Onze ademhaling is hier een mooi voorbeeld van en zal altijd signalen afgeven. Zijn we in actie, dan zullen we altijd meer gaan ademen. Zijn we continu in actie, staan we altijd “aan”, dan ademen we continu meer. We overademen, we ademen te gestrest. Dit noemen we ook wel een Chronische Hyperventilatie.


Gevolgen hiervan? Ademtekort, snel buiten adem zijn, benauwdheid, astmatische klachten, rusteloosheid, vermoeidheid, hyperventilatie, slaapproblemen etc.

Laten we nou die hele ratrace eens weggooien. Je bent goed zoals je bent. Je hoeft niet altijd voorop te lopen, je hoeft niet sneller, slimmer, beter te zijn. Ga maar even rustig zitten, doe even niks. Lummel, staar, verveel! Lang leve de middelmatigheid, lang leve gewoon lekker je leventje leiden, lang leve niks bijzonders.


Zorg dat je lichaam en geest weer leren wat échte rust is. Rust zorgt ervoor dat we van de “aan-stand” de overstap kunnen maken naar de “rust en herstel stand”. Hier zit niet voor niks het woord “herstel” in. Dus stop met racen en geef jezelf regelmatig de tijd en ruimte om echt op adem te komen.


Ademtraining kan je helpen om “op adem te komen”, je leert hoe je weer rustiger kunt gaan ademen en hoe je hierdoor je lichaam en geest kunt resetten. Het gevolg: gezonde rust wordt weer de norm!

Naast ademtrainingscursussen geef ik ook Mindful Walk cursussen. Wandelen in de natuur, Mindfulness, ontspanning en een gezonde ademhaling, deze gouden combinatie helpt je om uit je hoofd en in je lijf te komen. Van racen naar Mindful wandelen: dat LuchtOp!


179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page