Pelgrimeren... in het klein

“Dagen achter elkaar wandelen over zandpaden, langs akkers, door pittoreske dorpjes. Jezelf uitdagen, ontdekken, opnieuw uitvinden of gewoon vinden. Ervaren wat ook alweer belangrijk voor je is.” Ik heb net een boek gelezen waarin 2 mensen dè Camino lopen. Oftewel de Camino de Santiago, een bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Al lezend bekruipt me het gevoel: “dat wil ik óók!”. En meteen daarna de gedachte: ”dat kan ik niet”.


Ik hou heel erg van wandelen, van buiten in de natuur zijn. Wandelingen van een kilometer of 8 zijn echter lang genoeg voor mijn knieën, en daarna willen ze graag een dag of 2 rust. Door een lichte vorm van iets wat in de volksmond ook wel “een meidenknie” wordt genoemd, krijg ik snel pijn rondom mijn knieschijven. Op zich geen probleem en ik kan tenminste als ik 80 ben nog steeds zeggen dat ik meidenknieën heb!


Maar het belemmert me dus wel om lange tochten te maken, en helemaal om te gaan pelgrimeren. Ik ben echter altijd een voorstander van “niet laten belemmeren” en “wat kan je zelf creëren”. Al verder lezend kom ik online deze mooie zin tegen: “Pelgrimeren is wandelen met je ziel, kijken met je innerlijk oog, luisteren met je hart, en zo het geheim van het leven op het spoor komen.” Ik besef me dat je voor pelgrimeren niet persé lang hoeft te lopen, niet persé een enorme prestatie hoeft neer te zetten, niet persé je lichaam hoeft af te peigeren.

Ik ben ook helemaal niet iemand die gedreven wordt door het neerzetten van prestaties. Ik vind dat er in onze samenleving juist veel te veel nadruk op presteren ligt, op verder, op sneller. Steeds meer ervaar ik hoe fijn het is om te focussen op minder, op vertragen, op voelen, op gewoon zijn.


Mijn besef daagt dat ik elke keer als ik Mindful aan het wandelen ben, al een soort mini-pelgrimage doormaak. Gewoon in het prachtige natuurgebied grenzend aan ons dorp, gewoon met een afstand van max. 4 km, gewoon in 1,5 uur. Elke keer dat ik er zelf in mijn eentje op uit ga, of als ik een cursus Mindful Walk geef, “wandel ik met mijn ziel, kijk ik met en naar mijn innerlijk, luister ik met mijn hart”. En steeds meer bekruipt mij het gevoel dat “het geheim van het leven” te vinden is in eenvoudige, alledaagse, praktische dingen. In gewoon simpel down-to-earth Mindful “zijn”.Natuurlijk is een uitdagende pelgrimstocht gaaf, vooral doen! Maar het hoeft niet. Vaak heb je de dingen die je zoekt al binnen handbereik. En wil je ervaren hoe je meer met je ziel kan wandelen en kan luisteren naar je hart? Leer je graag laagdrempelige down-to-earth technieken om meer te rust ervaren én meer energie kan voelen? Heb je zin om op mini-pelgrimage te gaan? Kom dan met mij mee wandelen tijdens een cursus Mindful Walk.

Ook vrouwen én mannen zonder meidenknieën zijn welkom! ;)

Pelgrimeren in het klein, Mindful Walk
Pelgrimeren

178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven