Ode aan de neus

De laatste tijd heb ik nog meer gelezen over de werking van onze neus en nu kan ik echt officieel zeggen dat ik fan ben…. De neus is écht mijn meest favoriete orgaan! Daarom vond ik het tijd worden voor een “Ode aan de Neus”!


De neus krijgt vaak niet de erkenning die het verdient. Als we aan de neus denken, denken we 99% van de tijd aan hetgeen we aan de buitenkant zien. Daar heffen we dan vaak ook nog een oordeel over: te groot, wipneus, dopneus, krom, bobbeltje erop etc. Hierbij vergeten we dat de buitenkant eigenlijk niet echt interessant is, zoals met de meeste dingen zit de echte schoonheid van binnen! Achter elk neusgat zit een redelijk grote en prachtige neusholte verborgen, die heel belangrijk werk doet voor ons lichaam. Wisten jullie dat onze neus 30 functies heeft? Ja, ik zei 30!

In deze ode aan de neus deel ik graag met jullie een lijst van deze 30 functies, door mij vrij vertaald naar “the 35 functions off the nose, by Robert C. FullFord D.O.”. Deze Robert Fullford wordt gezien als een pionier in de introductie van alternatieve en energetische geneeskunde in de lijn van osteopathie. Vanaf de jaren 40 in de vorige eeuw ontwikkelde hij verschillende methodes om chronische ziektes te behandelen. Hij was zelf weer een student geweest van William Garner Sutherland, en te oordelen naar deze lijst een even grote fan van de neus als dat ik ben!


30 functies van de neus:


De neus/ademen door je neus…

1. verwarmt de inkomende lucht naar 35°C, de optimale temperatuur voor de longen.

2. bevochtigt de inkomende lucht – tot wel 1 liter meer dan via mondademhaling. Een hoge luchtvochtigheid ondersteunt de fijne trilhaartjes (cilia) in de longen die dik slijm en vervuiling omhoog uit de longen werken met een zwepende/golvende beweging. Zonder 100% luchtvochtigheid werken deze trilhaartjes niet. Vervuiling stapelt zich op, waardoor men gaat hoesten en de longen beschadigd raken. De neus houdt de luchtwegen dus vrij van opstapelende vervuiling.

3. filteren de lucht tijdens een inademing met behulp van de neusharen en de fijne trilharen in de neus.

4. triggert de afgifte van anti-bacteriële moleculen, die helpen de inkomende lucht schoon te maken en de werking van het immuunsysteem ondersteunen.

5. stimuleert de afgifte van odiferous moleculen, die ervoor zorgen dat we de kwaliteit van de lucht kunnen vaststellen op basis van reuk.

6. voorziet extra weerstand en “dode ruimte”, die van belang is in de regulatie van de ademhaling. (Mondademhaling stimuleert hyperventilatie)

7. is van extreem belang voor de gezondheid van onze tanden. Mondademhaling zorgt voor het uitdrogen van tandvlees en verhoogt de verzuring in de mond, waardoor we eerder gaatjes en tandvleesaandoeningen krijgen.

8. stimuleert de tong en lippen op de juiste manier het gehemelte te vormen, waardoor de kans op misvorming van het gebit geminimaliseerd wordt.

9. verbetert de esthetiek van het gezicht doordat bij neusademhaling ook de kaken zich op een gezonde manier kunnen ontwikkelen.

10. helpt kinderen sinussen te vormen door de groei ervan te stimuleren door de luchtverplaatsing. Mondademhalers hebben vaak smalle gezichten, de sinussen beginnen te groeien vanaf 4 jaar.

11. vermindert het gewicht van het hoofd door de stimulatie van de sinussen, bevochtigt de sinusmembranen en verkleint hiermee de kans op sinusinfecties.

12. vermindert de kans op snurken.

13. vermindert angstigheid, vergroot het gevoel van rust, kalmte en geaardheid.

14. zorgt ervoor dat je minder alergenen kunt inademen, waardoor je minder kans op een allergische reactie hebt.

15. vermindert zwelling en verkramping van de neusholtes en de rest van de luchtwegen.

16. vergroot het reukvermogen en verbindt dit met het limbische systeem.

17. zorgt ervoor dat er lucht in de sphenoid sinus komt dat de hypofyse afkoelt en de temperatuur ervan reguleert.

18. houdt de neusholtes open.

19. ondersteunt de hypofyse in het reguleren van het slaappatroon.

20. activeert bewegingsmogelijkheid van diverse hoofd- en nekgewrichten.

21. laat lucht langs het tussenschot bewegen, vertraagt de beweging van de lucht en faciliteert zo een completere integratie van het ventilatieproces met andere biologische processen.

22. voorziet een afvoer van een overschot aan traanvocht

23. faciliteert de productie van NO (stikstofmono-oxide), dat werkt als een natuurlijke luchtwegverwijder en de luchtwegen mooi open laat staan. Daarnaast is NO een krachtige sterilisator die bacteriën doodt.

24. reduceert de afgifte van CO2 in de uitademing. Sinussen houden CO2 vast. CO2 is ook een natuurlijke luchtwegverwijder en zorgt ervoor dat aderen en haarvaten open blijven staan en niet verkramping.

25. de reducering van het verlies van CO2 bevordert ook de afgifte van zuurstof oftewel de bevoorrading van brandstof van onze hersenen, organen, spieren, cellen en weefsels. (Bohr-effect)

26. activeert de productie van immunoglobinen die het immuunsysteem versterken.

27. activeert en stimuleert de beweging van het sphenobasiliar gewricht, wat een positieve invloed heeft op het hersenvocht en daarmee op het hele centrale zenuwstelsel.

28. voorkomt overleving van virussen door het slijmvlies dat de inkomende lucht steriliseert en daarmee een schild tegen ziekte vormt.

29. heeft zeer sensitieve zenuwuiteinden bij de neusharen, die waarschuwen voor ongezonde deeltjes in de inkomende lucht.

30. de neuslamellen zorgen ervoor dat de lucht circuleert waardoor ingeademde deeltjes aan het slijmvlies blijven plakken en niet in de longen worden gezogen.


En? Zijn jullie nu ook fan van de neus geworden?

Ode aan de neus

508 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven