top of page

Neem het zelfleiderschap over je welzijn

De laatste tijd kom ik vaak de woorden zelfregie en zelfleiderschap tegen. Gisteravond nog tijdens een lezing van business-coach Veronique Prins. Zij had het over het zelfleiderschap pakken m.b.t. ondernemen en ons bedrijf. Maar we kunnen op veel meer vlakken in ons leven vaak wel wat meer zelfleiderschap gebruiken denk ik.


Als het onze gezondheid betreft zijn we gewend om bij een beginnende kwaal naar de huisarts te gaan. Prima, zo hoort dat mijns inziens ook. Je huisarts is allround opgeleid en weet van heel veel klachten/aandoeningen iets, hij/zij kan de eerste diagnose stellen en je doorsturen indien nodig.


Maar vraag jij je vervolgens ook weleens af wat je ZELF kan doen aan de lichamelijke (of psychische) klacht die je hebt? Zelfleiderschap kunnen we namelijk ook toepassen op ons welzijn, onze gezondheid, op hoe we ons voelen. Ik zeg niet dat we alles zelf kunnen oplossen hoor, maar ik weet wel zeker dat we MEER zelf kunnen oplossen dan we vaak denken. Ook weet ik, uit eigen ervaring en uit wat ik in mijn praktijk zie, dat zelfleiderschap nemen niet de makkelijkste weg is. Vaak is het best confronterend namelijk en vraagt het lef en doorzettingsvermogen.


De eigen regie over je welzijn nemen begint bij bewust contact maken met je lichaam en je ademhaling. Ik zeg het vaak tegen mijn cursisten: we zitten in ons lijf, maar vaak staan we er ook zo ver vanaf! Sta eens wat vaker echt even stil bij hoe jij je voelt, hoe je lijf aanvoelt en bij hoe je ademhaling verloopt. Ons lichaam is heel wijs en geeft zelf signalen af als er iets niet helemaal lekker gaat. Maar we moeten wel luisteren om deze signalen te horen.


Hoe vaak horen we mensen niet dingen zeggen als: “Ik ben altijd zo moe, maar ik raas wel door in mijn fulltime baan en drukte van mijn gezin”? Druk zijn is de mode, moe zijn is bijna normaal geworden, onze dag staat bol van de prikkels/spanningen en ons lijf en hoofd staan vaak altijd AAN. Ben jij je bewust van de signalen die je lichaam geeft? Maak dan ook de volgende stap en handel ernaar.


Neem zelfleiderschap over je welzijn en kijk eens eerlijk naar wat je zelf kan doen. Alles is een keuze, ook al voelt het soms misschien als “ik moet dit… en ik moet dat…”. Moet het echt? Van wie moet het eigenlijk? Is er ook een andere keuze die je kunt maken? Wat zou je graag willen? Hoe kun je dat bereiken? … Dat zijn allemaal vragen die jezelf kunt stellen.


Sinds ik met de Buteyko methode in aanraking ben gekomen, ben ik pas echt goed gaan luisteren naar mijn lijf. Ik leerde ook de signalen van mijn ademhaling beter te herkennen en te interpreteren. Doordat ik ook leerde hoe ik mijn ademhaling kon resetten, kon ik meteen ook handelen. Nog steeds vertelt mijn ademhaling me heel veel. Soms vertelt een wat onrustigere ademhaling me dat ik me te druk heb gemaakt en dat ik wat meer rust mag nemen en bewust mag ontspannen. Gelukkig vertelt mijn ademhaling me ook vaak dat het heel goed met me gaat! Daarvoor is het wel belangrijk dat ik blijf luisteren, blijf handelen, keuzes blijf maken en zelfleiderschap over mijn welzijn neem.

Wat hoor jij dat jouw lichaam jou vandaag vertelt? Welke keuze kan jij vervolgens maken?


Zelfleiderschap en welzijn

133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page