top of page

Kan je neus je 1e verdedigingslinie tegen het coronavirus zijn?

Er zijn veel dingen die we nog niet weten over Covid-19 (het coronavirus), en we weten ook niet of ademen door je neus kan bijdragen aan de verdediging tegen het virus. Wat we wel weten is dat Covid-19 een luchtgedragen virus is, dat verwant is aan de griep. Het verspreidt zich tevens op dezelfde manier via luchtgedragen vochtdeeltjes. Er zijn diverse studies gedaan die uitwijzen dat de stikstofmonoxide (NO) dat aanwezig is in onze neus, helpt bij de bestrijding tegen luchtgedragen virussen verwant aan het corona virus (zie link helemaal onderaan dit artikel).

Waarom dan niet onze eigen filter gebruiken, waar ook nog eens een stofje in aanwezig is dat virussen bestrijdt?

NO wordt geproduceerd in onze sinussen (bijholtes) en komt uiteindelijk in onze neus terecht. Een inademing door de neus zorgt ervoor dat NO zich mengt met de ingeademde lucht. Het is als het ware de eerste aanvalslinie tegen infecties en virussen. Vanwege de bewezen invloed van NO op o.a. griepvirusdeeltjes is het uiterst aannemelijk dat NO ook helpt het corona virus te bestrijden (en er lopen op dit moment diverse studies om dit verder te onderzoeken en te bewijzen).


Daarnaast zorgt een inademing door de neus ervoor dat het klimaat in onze longen optimaal in stand wordt gehouden. De longen functioneren het beste onder warme, vochtige en schone omstandigheden. Onder die omstandigheden vindt er een efficiënte gasuitwisseling plaats.

Een mondademhaling zorgt ervoor dat de longen uitdrogen en verkrampen. Daarnaast raken onze longen sneller vervuild en werken minder efficiënt door een mondademhaling, omdat we de filterende functie van de neus missen. Door het dragen van een mondkapje ga je dit niet voorkomen. Gebruik liever je lichaamseigen stoffilter en de beschermende functie van NO.


Ben je (vermoedelijk) besmet met het virus, adem dan zeker ook uit door je neus! Zoals hierboven vermeld zorgt een neusademhaling voor een optimaal klimaat voor je longen, waardoor ze beter functioneren. Daarnaast adem je bij een neusademhaling 42% minder vocht uit, dan bij een mondademhaling. Aangezien we weten dat Covid-19 een luchtgedragen virus is dat zich verspreid in minuscule vochtdeeltjes die we uitademen, is het belangrijk dat je in het geval van besmetting zo min mogelijk vocht uitademt. Op deze manier verminder je de kans op besmetting voor anderen. Veel mensen weten niet of ze besmet zijn, adem daarom altijd door je neus. Voor jezelf en voor anderen! Je verbetert je eigen vochtbalans, de werking van je eigen longen en helpt de kans op besmettingen te verminderen.


Is je ademhaling verstoord, dan loop je een groter risico op stevige klachten in geval van besmetting. Een gezonde ademhaling in rust is een stille, kleine, rustige gelijkmatige buikademhaling. Een gezonde ademhaling in rust is zo kalm dat je nauwelijks door hebt dat je ademt. Een verstoorde ademhaling is groot, hoorbaar en onregelmatig (soms stokkend). Een verstoorde ademhaling ontregelt het biochemische balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in je lichaam. Dit leidt tot een verminderde zuurstofvoorziening voor al je organen en weefsels, verkramping van o.a. luchtwegen en aderen, en verzuring van het lichaam (metabole acidose). Bijbehorende klachten zijn o.a.: benauwdheid, hyperventilatie, adem “bijhappen”, vermoeidheid, gespannen spieren, spanningsklachten, concentratieverlies, snurken, slaapapneu, moe opstaan.

Wat kan je doen om jezelf (en anderen) zoveel mogelijk te beschermen:

- Adem in en uit door je neus en houd je mond gesloten. Wanneer? Altijd! Wanneer in het bijzonder? Als je luchtwegklachten hebt, als je in omgevingen met (veel) mensen bent, als je (vermoedelijk) besmet met Covid-19 bent.

- Werk aan het verbeteren van je ademhaling. Een gezonde ademhaling in rust is een stille, kleine, rustige buikademhaling. Een gezonde ademhaling in rust is zo kalm dat je nauwelijks door hebt dat je ademt. Twijfel je of je goed ademt? Doe dan de LuchtOp Ademanalyse https://www.luchtop.com/ademanalyse en je krijgt van mij persoonlijk advies + 3 tips om je ademhaling te verbeteren. - Stimuleer de afgifte van NO door te neuriën. Dit zorgt voor een betere afgifte van NO van je bijholten aan je neusholte. Blijf daarnaast door je neus ademen en NO kan zijn werk doen.https://www.researchgate.net/…/311509644_Evidence_for_the_c…

1.021 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page