top of page

Hooikoorts

Bijgewerkt op: 19 apr. 2018

Als ik naar buiten kijk, zie ik bloesem aan de bomen en bijtjes zoemen. Het is lente! Voor veel mensen het favoriete seizoen. Voor sommige mensen begint nu echter de ellende die hooikoorts heet. Pollen (stuifmeel) van grassen, bomen en struiken maken hen het leven zuur. Tranende ogen, een loopneus, een jeukend gehemelte....allemaal symptomen van hooikoorts die heel vervelend kunnen zijn. Wat veel mensen echter niet weten is dat je ademhaling veel invloed heeft op het ontstaan en in stand houden van hooikoorts.


Hoe zit dat precies?

1. Als je teveel en verkeerd ademt, maakt je lichaam meer histamine aan. Histamine reageert op gevaarlijke indringers (stofjes) in ons lichaam. Heb je hier teveel van, dan gaat het ook reageren op onschuldige stofjes zoals pollen!

2. Als je teveel ademt, adem je ook meer pollen in, waardoor je problemen groter worden.

3. Als je hierbij ook nog eens door je mond ademt, dan komen de pollen rechtstreeks in je longen terecht. Hier kunnen ze 2 tot 3 maanden zitten irriteren, voordat je longen ze opgeruimd hebben.


Wat is dan de oplossing?

1. Adem altijd door je neus, zowel in als uit! Je neus filtert de lucht en filtert heel veel pollen uit de ingeademde lucht. Deze komen vervolgens niet in je longen terecht. De opgevangen pollen worden door je neus meestal binnen een kwartier (!) opgeruimd en onschadelijk gemaakt.

2. Leer rustiger en gezonder ademen. Dat zorgt ervoor dat je sowieso minder pollen inademt. Maar nog belangrijker: rustiger ademen zorgt voor een hoger CO2 niveau en daarmee voor minder histamine in je lijf. Je lijf maakt dus niet teveel histamine meer aan, waardoor het ook minder of niet meer reageert op onschadelijke stofjes zoals pollen.


De Buteyko methode kan je helpen om rustiger en gezonder te gaan ademen. Door middel van oefeningen zul je stapje voor stapje vooruitgaan en de oorzaak van je probleem aanpakken. Zo kan iedereen van die fijne lente genieten!

Verlos jezelf van hooikoorts!

341 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page