Een beetje kalmte kan ons allemaal redden

Net terug van vakantie (waarin we zijn getrouwd!) gaat het leven meteen in volle vaart weer door. Afspraken voor individuele cursussen, mensen terug bellen, mails beantwoorden, voorbereidingen voor een groepscursus en workshops. Niet vergeten om werkboeken en certificaten te laten printen. Even nog een berichtje op mijn bedrijfspagina op Facebook plaatsen, eten voor vanavond en morgen halen, en ik moet ook de wasmachine nog aanzetten.


Vroeger zou ik op zo’n moment met veel verschillende dingen aan mijn hoofd behoorlijk in de stress schieten. Vaak met gespannen spieren en veel onrust als gevolg. Nu merk ik ook op dit soort momenten de invloed van een rustige gezonde ademhaling.

Toen ik zelf begon met de Buteyko Methode hoopte ik dat mijn astmaklachten zouden verminderen, dat lukte! Daar bovenop kreeg ik er echter ook een flinke portie rust erbij!


Spanning en stress voeren onze ademhaling onnodig op: we gaan meer, sneller en/of dieper ademen. Voor het lichaam is spanning en stress namelijk hetzelfde als gevaar en daardoor schiet het lichaam in de actie-stand. De hartslag gaat omhoog, we krijgen een stoot adrenaline in ons systeem en de ademhaling wordt groter. Zo bereidt het lichaam zich voor om te kunnen gaan vechten of vluchten (want dat doen we bij gevaar).


Een vergrote ademhaling (hoog en frequent òf diep en zwaar) geeft ons vervolgens weer een gevoel van stress, spanning oftewel gevaar. Zo komen we dus in een neerwaartse spiraal terecht, waarin ons lichaam zich bijna continu in een staat van paraatheid bevindt. Angstige gevoelens, hyperventilatie-aanvallen, een burn-out en paniekaanvallen liggen dan op de loer.

Constructief je ademhaling herstellen d.m.v. de Buteyko Methode zorgt ervoor dat je stapje voor stapje rustiger en lichter gaat ademen. Dit geeft je lichaam rust en het gevoel van veiligheid. I.p.v. in de actiestand raakt ons lichaam daardoor in de herstelstand. Onze hartslag gaat omlaag, adrenalineproductie daalt en de ademhaling wordt nog rustiger. Hierdoor komen we in een opwaartse spiraal van rust en geaardheid.


Dat merk je dus! Ik voel me tegenwoordig dan ook veel rustiger, kan meer aan en sta steviger in mijn schoenen. En dat voelt erg fijn!


Rustig ademen op de Buteyko manier geeft je meer rust.


Daarom is de Buteyko methode zeker niet alleen maar een methode voor mensen met Astma. Ook mensen die veel last hebben van spanningen, die kampen met een burn-out, en/of met hyperventilatie-aanvallen, zijn zeer gebaat bij de Buteyko-manier van ademen.

En als je bedenkt dat ruim 80% van de Westerse bevolking verkeerd ademt, dan kunnen we misschien concluderen dat het voor iedereen goed zou zijn om gezonder te ademen.

Want zeg nou zelf: een beetje meer kalmte kan ons allemaal redden toch?!

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven