© 2020 LuchtOp Ademtherapie 

Marijke van Goch -van Gend                       

Van jongs af aan heb ik astma en allergieën. Vroeger resulteerde dit regelmatig in longontstekingen en ziekenhuisbezoeken. Toen ik wat ouder werd, ging het beter. Maar ik moest wel goed voor mezelf zorgen, uit de buurt blijven van dieren, rook en huisstof, en geen buitensporige inspanningen doen. Een aantal jaren geleden begon ik weer meer last te krijgen, mijn astmasymptomen werden langzaam erger. 

 

Op een gegeven moment was ik gewoon altijd benauwd, heel benauwd. Een klein blokje om lopen zorgde al voor veel gehijg, dan was ik echt compleet buiten adem. Het liefst zat ik op de bank met een boekje. Voor iets anders had ik geen enkele energie. Mijn astma speelde enorm op. Wat nu? Zo gaat het niet. Stevige medicijnen dan maar. Ik voelde me er niet prettig bij en het duurde lang voor ik een beetje verschil merkte.


Toen stuitte ik op de Buteykomethode. Onder het mom van 'wie niet waagt, wie niet wint' begon ik hieraan.. Binnen een week merkte ik verbetering! Minder benauwd. Na 2 weken ging het nog beter, na 3 weken had ik aanzienlijk meer energie.... De methode kostte wat inzet, consequent oefeningen doen, maar het leverde me zo veel op.

Inmiddels zijn we bijna 3 jaar verder en voel ik me erg goed. Totaal niet meer benauwd en veel energieker dan ik ooit ben geweest. Wat een opluchting! Ik kan weer alles doen wat ik wil!

Omdat ik andere mensen ook zo'n vooruitgang gun, ben ik de opleiding tot Buteyko ademtherapeut gaan doen. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een methode, waarbij ik op een natuurlijke manier mensen kan helpen naar een betere gezondheid.

Ik heb mijn opleiding gevolgd bij twee zeer ervaren therapeuten en leraren: Dick Kuiper van de Buteyko Academie Nederland en Patrick McKeown van Buteyko Clinic International. Tijdens het leren van alle achtergrondkennis over ademhaling, astma etc. werd mijn interesse steeds groter. Ik realiseerde me ook, dat ik eigenlijk heel weinig wist over mijn eigen aandoening. Ik was zo gewend geraakt om bij een klacht naar de dokter te gaan en een pilletje of zalfje te krijgen, dat ik me nooit écht had verdiept in mijn symptomen. Door het leren van de Buteyko therapie heb ik grip op mijn symptomen gekregen; ik weet wat er gebeurt in mijn lichaam én ik weet wat ik kan doen om mijn klachten te verlichten of laten verdwijnen. Die kennis geef ik graag door!