top of page

NEUSADEMHALING

Je lichaam heeft een prachtig orgaan speciaal bedoeld om door te ademen: DE NEUS!
Veel mensen ademen echter door hun mond, vaak onbewust. Je mond is bedoeld voor praten en eten/drinken.... en bij grote inspanning en nood om te ademen. Maar als je continu of veel door je mond ademt, mis je alle voordelen die een neusademhaling voor je lichaam heeft. Elke auto heeft een luchtfilter voor de motor, en zo is onze neus de luchtfilter voor ons lichaam!

Enkele functies van de neus:

VERWARMEN van inkomende lucht;

Van koude lucht raken onze longen geïrriteerd. Inkomende lucht blijft even circuleren in je neus en wordt daarbij op de juiste temperatuur gebracht. Zo is lucht die bij binnenkomst in je neus slechts -4 graden is, verwarmt tot 30 graden (!) als die je neus verlaat en richting je longen gaat.

BEVOCHTIGEN van inkomende lucht;

In de longen heerst een vochtige atmosfeer en het is belangrijk dat ze niet uitdrogen. De neus bevochtigt daarom de inkomende lucht, waardoor de longen lekker vochtig blijven en goed kunnen werken. Uitademen door de neus heeft tevens het voordeel dat we het vocht niet weer verliezen.

neusademhaling buteyko astma

FILTEREN van inkomende lucht;

Onze neusharen en neusslijm filteren de lucht van grote stofdeeltjes, fijnstof en bacillen. Zo komt er alleen schone lucht onze longen in. Een stofdeeltje dat in je neus wordt opgevangen, wordt binnen een kwartier afgevoerd (doorgeslikt en naar je maag vervoerd, waar het door het maagzuur wordt gedood of verteerd). Adem je dit zelfde stofdeeltje echter door je mond in, dan komt het in je longen terecht waar het wel 60 tot 120 dagen (!) kan duren, voordat de longen het afgevoerd hebben!

TOEVOEGEN van NO aan inkomende lucht;

In je neus en sinussen wordt stikstof (NO) geproduceerd en bij een neusademhaling afgegeven aan de inkomende lucht. We ontdekken steeds meer over de positieve invloed van NO. Het speelt een belangrijke rol in het doden van bacteriën en het zorgt ervoor dat je luchtwegen en bloedvaten mooi open blijven. NO is als het ware een natuurlijke luchtwegverwijder.

COMMUNICEREN met je ademcentrum en middenrif;

Zenuwen in je neusslijmvlies sturen prikkels naar je ademcentrum die je ademhaling reguleert, zo behoud je makkelijk een rustige en regelmatige ademhaling. Daarnaast geven die zenuwen seintjes naar je middenrif, en stimuleren daarmee een lage rustige buikademhaling.

REGULEREN van je ademhaling;

Je neus reduceert in een bepaalde mate ook je maximale ademinname en zorgt er hierdoor voor dat je minder makkelijk teveel ademt. Het fungeert zo eigenlijk als een natuurlijke begrenzer.


Als je chronische hyperventileert en je ademt daarbij door je mond, doe je je lichaam helemaal geen goed. Teveel ademen + door je mond ademen is echt funest voor je luchtwegen. Je kunt het zien als een sterke, droge, koude wind die continu door je longen raast. Op deze manier droog je je luchtwegen uit en je vervuilt je longen. Je mist namelijk de verwarming, bevochtiging en filtering van de neus!
Droge en vervuilde luchtwegen en longen gaan steeds meer slijm produceren om zichzelf wanhopig te beschermen. Vaak proberen astma-patiënten en artsen deze symptomen te bestrijden, in dit geval dus het extra slijm op te lossen, op te hoesten, weg te krijgen. Wat je hiermee doet is je eigen beschermingsreactie afbreken! 

De oorzaak van je probleem blijft echter bestaan….

bottom of page