top of page

KOUDE HANDEN EN VOETEN, CONSTIPATIE,
NACHTELIJK PLASSEN / BEDPLASSEN

Je hebt al gelezen dat je door verkeerd (teveel) ademen een tekort aan CO2 opbouwt. Één van de dingen die CO2 in je lichaam doet is je gladspierweefsel ontspannen, een tekort aan CO2 zorgt er dan ook voor dat je gladspierweefsel niet ontspant maar juist verkrampt. Gladspierweefsel vind je op allerlei plekken in je lichaam:

- Rond je luchtwegen; verkramping van je luchtwegen is één van de symptomen van o.a. astma.

- Rond je darmen; verkramping van je darmen leidt tot constipatie.

- Rond je aderen; verkramping van aderen en bloedvaten leidt tot een slechte doorbloeding met als resultaat koude handen en voeten.

- Rond je blaas; verkramping van je blaas leidt vaker plassen. Dit komt vaak ’s nachts voor, mensen met chronische hyperventilatie ademen ’s nachts vaak nog meer dan overdag, waardoor er meer verkramping ontstaat en ze vaak moeten plassen ’s nachts. Bij (jonge) kinderen ontstaat hierdoor vaak een probleem met bedplassen. Je kind kan hier niks aan doen, het is belangrijk dat je de oorzaak van het probleem aanpakt! Ook volwassenen merken vaak dat ze door het toepassen van de Buteyko methode ’s nachts minder vaak of niet meer het bed uit hoeven om te plassen.

bottom of page