top of page

HET BELANG VAN ADEMEN en MISVERSTANDEN OVER ADEMHALING

Voeding krijgt tegenwoordig (terecht) veel aandacht. Veel mensen zijn bezig met het eten van meer groenten, minder vlees, suikervrij en/of glutenvrij eten etc. Ook in de media is hier veel aandacht voor, bladen staan er vol mee en er komen veel boeken over uit. Over ademen en ademhaling lezen we relatief weinig. Gek eigenlijk. Want heb je er weleens bij stilgestaan dat we een paar weken zonder eten kunnen, een paar dagen zonder drinken, maar slechts een paar minuten zonder ademen?

 

We ademen gemiddeld zo’n 12x per minuut oftwel ruim 17.000x per dag. Je kunt je dan waarschijnlijk ook wel voorstellen dat als je verkeerd ademt en dit dus 17.000x per dag doet, de impact op je lichaam erg groot is. Als je 24 uur achter elkaar verkeerd ademt kun je al een bepaalde mate van Chronische Hyperventilatie ontwikkelen.

De 2 grootste misverstanden die er bestaan  over ademhaling zijn:
met stip op 1:  DIEP ADEMEN IS GOED VOOR JE
meteen gevolgd door: CO2 IS ENKEL EEN AFVALSTOF

Deze statements worden wereldwijd omarmd als waarheden en continu verspreid.

Ga maar eens naar een yoga-les, het eerste wat je dan in de meeste gevallen hoort: “neem een diep teug lucht”.

Uit je biologieboek leerde je: 02 is brandstof, dit adem je in en bij de verbrandingsreactie komt de afvalstof CO2 vrij en dit adem je uit. En veel meer educatie hebben de meeste mensen niet gehad.

Buteyko CO2

Dr. Buteyko heeft ontdekt dat CO2 enorm belangrijk is voor je lichaam, dat veel mensen een te laag CO2- gehalte in hun bloed hebben, dat dit vooral wordt veroorzaakt door te veel en te diep ademen en dat hierdoor allerlei ziektebeelden ontstaan. Buteyko-therapeuten kijken dus heel anders tegen ademhaling aan en wij leggen graag uit, hoe de ademhaling wél in elkaar zit en wat goed voor je is. Daarnaast leren we je hoe je door een andere ademhaling je gezondheid kan verbeteren.

 

Ben je geïnteresseerd in het feit dat diep ademen blijkbaar niet goed is en dat CO2 niet enkel een afvalstof is? Of wordt je erdoor getriggerd? Geef je yoga-les en ben je het niet met mij eens? Neem gerust contact met me op. Ik vertel graag mijn visie en leg je de theorie van Buteyko uit!

bottom of page