top of page

DR. BUTEYKO

grondlegger van de ademtherapie

Konstantin Buteyko

Dr. Buteyko in zijn jongere jaren.

Dr. Konstantin Buteyko was een Russische/Oekraïense arts. Tijdens zijn studie en werk ontdekte hij dat zieke mensen zwaar ademen. Ook zag hij dat patiënten met astma of hoge bloeddruk die bewust minder gingen ademen, zich beter gingen voelen. Dit creëerde een "AHAA-moment" bij hem.

Jaren van onderzoek volgden op deze ontdekking. In zijn eigen ademlaboratorium (waar hij werkte met één van de eerste computers van Rusland) bouwde hij aan een theorie om zijn ontdekking te verklaren en te onderbouwen. Met deze kennis heeft hij vervolgens een methode ontwikkeld om mensen met diverse klachten, allemaal veroorzaakt door te zwaar ademen (chronische hyperventilatie), te helpen.

 

In 1985 werd de Buteyko Methode officieel erkend in Rusland. Australië was het eerste land na Rusland dat met de methode in aanraking kwam door een therapeut die opgeleid is door Dr. Buteyko. Vanuit Australië verspreidde de methode zich naar Engeland en Europa.

Naast het medisch onderzoek van Dr. Buteyko zelf zijn er zijn diverse onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken geweest die de werking van de methode hebben bevestigd. Zo bleek uit een onderzoek van het Australisch Astmafonds dat na 3 maanden de groep patiënten die de Buteyko methode had geleerd rustiger ademden. Hierdoor hadden zij hun gebruik van luchtwegverwijders met 96% verminderd en het gebruik van ontstekingsremmers met 49%.  
In 1998 zond de BBC een documentaire uit over de Buteyko methode, die veel aandacht kreeg in Engeland en Ierland. In de documentaire zie je hoe een paar ernstige astma-patiënten sterk vooruitgaan door het aanleren van de methode. 

Inmiddels hebben honderdduizenden mensen, buiten Rusland, met astma, hoge bloeddruk, slaapapneu, chronische vermoeidheid etc. hun klachten drastisch verminderd door middel van de Buteyko ademtherapie. Ik ben hier zelf een voorbeeld en ik ken meer mensen in Nederland die enorm dankbaar zijn voor de grote verbetering in hun gezondheid. Zij genieten nu veel meer van het leven, hebben meer energie en gebruiken minder medicijnen!

laboratorium Buteyko

Dr. Buteyko aan het werk in zijn ademhalingslaboratorium met één van de eerste computers van Rusland.

In het westen zijn nu honderden Buteyko-therapeuten actief. De therapie wordt steeds wijder verspreid. Zo is in 2007 in Glasgow, Schotland, de Buteyko methode een vast onderdeel geworden van een algemeen studieprogramma ter preventie van diverse aandoeningen (astma, bronchitis, verkoudheid, psychische opwinding) bij scholieren van middelbare scholen. En in 2014 verleende de GINA (Global Strategie for Asthma Management and Prevention) toestemming aan gezondheidsspecialisten in Groot-Brittannië om de Buteyko-methode aan te bevelen. GINA schrijft dat de methode “mag worden beschouwd als hulp om astmasymptomen te beheersen”. Zij rangschikken de klinische onderzoeken naar de Buteyko-methode met een “A” classificatie. Dat is de hoogst mogelijke waardering! Geen enkele andere complementaire therapie heeft zo’n goede bevestiging gekregen voor behandeling van astma. 

 

Binnen de Buteyko-wereld zijn er diverse stromingen te onderscheiden. Sommige therapeuten kiezen voor een stevigere aanpak met veel “push-oefeningen” (zoals in de documentaire van de BBC), anderen kiezen meer de weg van de ontspanning. Er is hierin geen goed of slecht te onderscheiden, ik vind het belangrijk om te zoeken wat bij jou past! Ben je erg sportief en hou je ervan om actief bezig te zijn, dan vind je een stevigere oefening misschien wel fijn. Iemand anders kan juist zeer gebaat zijn bij oefeningen die meer vanuit ontspanning werken.

bottom of page