© 2019 LuchtOp Ademtherapie 

Naast de ademmethode heeft Dr. Buteyko ook een test geïntroduceerd die nauwkeurig aangeeft hoe het gesteld is met je ademhaling. Deze test heet De Controle Pauze, afgekort de CP.

Voor het meten van de CP hou je je adem in en meet je het aantal seconden tot het moment dat je de eerste aandrang voelt om weer te ademen. Lees hieronder even goed door hoe je je ademhaling test voordat je daadwerkelijk de test doet. 

TEST JE ADEMHALING

- Ga rustig op een stoel zitten en adem 1 à 2 minuten rustig en normaal door je neus.

- Na een rustige, normale UITademing, stop je met ademen door je neus dicht te knijpen. Tegelijkertijd
start je de stopwatch die hiernaast staat.

- Houd je neus dicht totdat je de eerste aandrang voelt om weer te ademen. Dan laat je je neus los, stop je de stopwatch en start je weer met ademen.

- Let op als je weer start met ademen:
Heb je wat ademtekort en moet je iets meer ademen dan normaal, dan ben je te ver door gegaan.
Kun je meteen weer in een rustig normaal tempo ademen, zoals voor de test, dan ben je op het juiste moment gestopt.

Vind je het lastig om je ademhaling te meten of twijfel je of je het goed doet, neem dan even contact met me op.

Het is belangrijk dat je niet probeert extra lang je adem in te houden. Als je weer begint met ademen na de meting en je moet meer ademen dan je deed vóór de meting (je hebt een grotere teug lucht nodig en moet een klein beetje "op adem komen"), dan ben je te ver door gegaan. Voor het meten van je CP is geen wilskracht nodig.


Soms vinden mensen het lastig om het moment van eerste aandrang te voelen, dat is volkomen normaal. Als je na de meting niet extra veel hoeft te ademen, weet je dat je de meting goed hebt gedaan. Doe de meting eventueel een paar keer, maar zorg wel dat er zeker 5 minuten tussen elke meting zit.

Geef vrijblijvend het resultaat of resultaten van je ademtest aan mij door voor een persoonlijk advies.

Wat betekent je CP meting/ jouw resultaat uit deze meting?

 

Een CP van 5 tot 15 seconden:  Je ademhaling is te zwaar en te diep, of te snel en te oppervlakkig. Het kan zijn dat je je hier niet van bewust bent. Vaak horen mensen die naast je zitten je wel duidelijk ademhalen. Als je leert om rustiger te ademen, kan je gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Een CP van 15 tot 25 seconden:  Je ademhaling in rust is nog te zwaar en waarschijnlijk adem je onder invloed van stress of stevige inspanning nog zwaarder. Rustiger ademen kan zeker vooruitgang in je gezondheid opleveren.

Een CP van 25 tot 35 seconden: Je ademhaling is redelijk goed. Pas op dat je bij langdurige stress niet meer gaat ademen. Met een CP van 25 seconden kan het zin hebben om rustiger te leren ademen als je ook klachten heb die te linken zijn aan Chronische Hyperventilatie.

Een CP van 35 tot >45 seconden: Ga door met lekker rustig ademen, je ademhaling is prima op orde!

 

N.B. Het gebruik van Prednison kan je CP kunstmatig hoog houden, als je Prednison gebruikt kun je je CP-waarde in feite niet vertrouwen en kan het zeker nuttig zijn om te leren rustiger te ademen!